IMG_0082_edited
IMG_0075_edited
IMG_0077_edited
02/05/2023In Uncategorized

Det var en flot fredag formiddag, da vi trådte ind i den Aalborgensiske tegnestue. En tegnestue, hvor prototyper og færdige møbler stod side om side; strømlinede og moderne designs, omgav os fra første øjekast.

Tegnestuen tilhører den 31-årig industrielle designer, Esben Pilgaard Jørgensen, hvis passion for design og produktion startede i hans far og bedstefars smedje.

”Jeg har altid gået i min fars og bedstefars smedvirksomhed,” siger han smilende og fortsætter: “Jeg har altid gået og bygget, helt fra at jeg fik lov til at komme derud, og har altid gået og indrettet mit eget værelse om og om igen. Interessen har altid været der, og da jeg så den her uddannelse, industriel design på universitetet, var det helt perfekt. Jeg elsker produktion og elsker at designe, så det var den helt perfekte kombi.” Efter at have afsluttet sin uddannelse i industrielt design på universitetet var han i stand til at kombinere sin fascination for produktion og design i sit arbejde.

Esben bød os velkommen med et varmt smil og en smittende entusiasme for sit håndværk. ”Forståelse af materialets kunnen er basis for designets tilblivelse” er et citat, som han ofte har understreget og virkeliggjort. Hans innovative designs og materiale brug, har magten til at transformere rum og hæve oplevelsen for dem, der bruger dem.

Esbens arbejde strækker sig fra de flotte nye gadelamper i dele af Aalborg til de fantastiske designmøbler, som man finder hos rumas

Med sit fokus på bæredygtighed og passion for design og produktion er Esben et inspirerende eksempel for andre kreative sjæle. Han søger selv konstant inspiration fra forskellige designmesser og andre designere for at udvikle sine færdigheder i designsoftware og besøger også produktionsvirksomheder for at opdage nye produktionsmetoder og materialer, altid med fokus på mere bæredygtige løsninger.

”Siden 2015 er jeg gået meget op i at hele omstillingen i den grønne retning, og ligesom finde ud af hvad der skal til, altså hvad jeg kunne gøre for at vi kommer i den retning, både med nye materialer, men også især med transport og optimering af produktionen, materiale spild. Som hovedregel er der egentlig ikke nogen produkter, som jeg ikke vil lave, det skal bare være noget som jeg kan se mig selv i, hvor jeg kan se, jeg kan skabe en forandring.”

Med sine innovative møbeldesigns ønsker Esben at løse et nødvendigt behov, og det er den drivkraft, der får ham til at presse grænserne for design og udvikling.  ”Når jeg designer møbler, så er det udelukkende noget der skal komme til mig helt naturligt. Det skal være 100 pct. inspireret af et eller anden jeg enten kan se jeg selv har behov for eller andre har behov for eller noget der mangler i markedet. Det skal have et formål. Det skal ligesom løse et eller andet behov.”

Et eksempel på hans populære designs er hans laserskårne stålserie, der inkluderer et bord, en bøjle, stumtjener, garderobe, knager og et vægmonteret bord. Serien er moderne og strømlinet og blev muliggjort af den nye produktionsmetode med laserskæring ud af en massiv plade.

Efter en dejlig snak og kaffe, spurgte vi Esben, om han havde nogle råd til nye designere, som ligesom ham gerne vil arbejde med designproduktion. ”Hvis de vil være selvstændige, så skal de lade være,” svarer han grinende, og fortsætter: ”Hvis de gerne vil arbejde uendeligt meget og ikke tjene penge de næste mange år, så skal de bare gå i gang.” Med et glimt i øjet, rømmer han sig lidt og understreger, ”Jamen, de skal gøre det, hvis de ikke kan lade være. De skal aldrig gå på kompromis med sig selv i hvad de laver, så bliver det bare aldrig godt. De skal være glade, når de ser slutproduktet. Hårdt arbejde. Man skal bare blive ved. Vedholdenhed er nok en af de største styrker jeg har. Hvis jeg har et mål for øje, så bliver jeg bare ved indtil det lykkes.”

Da vi forlod Esbens tegnestue, var vi fyldt med energi af hans engagement i at skabe meningsfulde designs og inspireret af hans råd til nye designere.

Læs mere om Esben og se hans arbejde på hans hjemmeside, her.